Gemeente en politie tegen zakkenrollers

vrijdag 11 november 2016

Groningen - De politie en de gemeente Groningen krijgen de laatste weken veel signalen dat in de binnenstad van Groningen zakkenrollers actief zijn. De zakkenrollers zijn vooral actief tijdens stapavonden als het gezellig is en druk in de stad. Doordat mensen uitgelaten en minder alert zijn, is het voor zakkenrollers vaak relatief gemakkelijk om hun slag te slaan en er ongezien vandoor te gaan.

Werkwijze

Zakkenrollers hebben verschillende werkwijzen. Als mensen inzicht hebben in die werkwijzen, vergroot de kans dat een poging tot zakkenrollen mislukt. Uit de meldingen die de politie krijgt blijkt dat er een drietal ‘modus operandi’ zijn.

Voorkom diefstal!

Met een aantal simpele maatregelen kan je de kans van diefstal van je telefoon of portemonnee verkleinen. Stop je telefoon bijvoorbeeld niet los in de achterzak of in een binnenzak als je jas open is en leg niks waardevols op een tafeltje. Dat doe je ook niet met een biljet van 500 euro. Een telefoon is vaak meer waard en het geeft een hoop ellende als iemand deze steelt. Houd tas en rugzak voor je, waardoor je er meer controle over hebt en zorg ervoor dat deze niet makkelijk open te maken is. Bovenal, laat je niet misleiden door onverwachte situaties.

Imei en inlog paraat?

Weet jij je Imei-nummer en heb je je inloggegevens van je telefoon paraat? Die zijn handig als je onverhoopt toch je telefoon bent kwijtgeraakt. Het Imei-nummer is in feite het nummer van je toestel en is uniek. Je kunt het eenvoudig opzoeken door in je telefoon *#06# in te toetsen. Bewaar dit nummer en de inloggegevens van jouw toestel ergens anders dan in je telefoon. De politie kan dan mogelijk het gestolen toestel snel achterhalen als je een ‘track & trace’ app op je telefoon hebt geïnstalleerd.

Gerold? Meld het direct!

Ben je net gerold van je telefoon of portemonnee? Meld dit dan zo snel mogelijk via 112 of direct bij een agent op straat. De politie kan dan direct aan de slag om je telefoon en daarmee de dader(s) te traceren. Maak daarna een afspraak via 0900-8844 om aangifte te doen.

Samenwerking

Om zakkenrollerij aan te pakken is samenwerking erg belangrijk. Daarom hebben politie en gemeente regelmatig contact met bijvoorbeeld vertegenwoordigers van horecagelegenheden. Zo starten de gemeente Groningen en de afdeling Groningen van de Koninklijke Horeca Nederland binnenkort een campagne “Let op je spullen”. Omdat Groningen een studentenstad is, is er ook vaak contact met studentenverenigingen en –organisaties. Door verdachte situaties te melden spelen ook mensen die uitgaan in Groningen een belangrijke rol in die samenwerking. Samen werken we aan een veiliger samenleving.

Resultaten

De politie en gemeente doen er alles aan diefstallen tijdens het uitgaan te voorkomen. Zo is het Openbare Orde Team van de politie aangevuld met extra zichtbare en onzichtbare medewerkers. Zowel in de binnenstad als om de diepenring heen vindt toezicht plaats om zicht te krijgen op verdachte personen. In afgelopen weken heeft de politie meerdere verdachten hiervoor aangehouden en tegen een aantal loopt het onderzoek nog. 

 

*De politie maakt alleen gebruik van de inloggegevens om het toestel te traceren, daarna worden ze gewist, want de politie heeft verder geen belang bij het gebruik hiervan.

bron: politie.nl | Categorie: verkeersdelict


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Bedum | 112 alarmeringen Bedum | Goedkoop Tanken in Bedum | Supermarkten in Bedum | Weerbericht Bedum